Składniki:
1-2 osoby
- 100g zielonej fasolki szparagowej
- 1/2 ząbka czosnku
- 2 świeże liście mięty
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 70g twardego koziego sera
- 2 łyżki łuskanego słonecznika, podprażonych na suchej patelni
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie tak, by była al dente. W tym czasie drobno posiekać czosnek i miętę. Mieszać je w dużej misce. Dolać oliwę i sok z cytryny, dokładnie mieszać. Odcedzić fasolkę i dodać do miski z czosnkowo-miętowym dressingiem. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Sałatkę przenieść na talerz, dodać pokruszony na niewielkie kawałki ser i posypać ostudzonym słonecznikiem. Podawać z ciepłym pieczywem o chrupiącej skórce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz