Składniki:
4 porcje
- 300g ryżu (ja dałam jaśminowy)
- 2 ząbki czosnku
- czerwona papryka
- pęczek cebulki dymki (głównie białe części)
- 3 żółtka
- 1 jajko
- pęczek natki pietruszki
- kilka gałązek świeżego koperku
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej
- szczypta chilli
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 kostka rosołowa (najlepiej ekologiczna)
2 szklanki wody zagotować z kostką bulionową. Wrzucić ryż, ugotować na sypko, odsączyć. Do rondla wlać 3 łyżki oleju i do zimnego oleju wrzucić posiekany czosnek. Smażyć 1 minutę. Następnie do czosnku dodać drobno pokrojoną paprykę( bez gniazd nasiennych) oraz pokrojoną dymkę. Lekko posolić, smażyć ok.2 minut, stale mieszając. Podsmażone składniki dodać do ryżu i wymieszać. Dodać żółtka, jajko, curry, pietruszkę, koperek, chilli oraz łyżeczkę papryki w proszku. Wsypać 2 łyżki mąki i jeszcze raz wymieszać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Łyżką układać placuszki na rozgrzanej patelni. Smażyć z obu stron na rumiano. Placuszki podawać gorące.
Uwagi:
Jeżeli w trakcie smażenia placki będą się rozpadać, dodatkowo dodać łyżkę mąki do masy ryżowej.
Pięknie złociutkie-zapisuję do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że posmakują tak jak mnie;
UsuńPrzepis do wykorzystania, ale w formie burgerów. ;)
OdpowiedzUsuńJest to pomysł , można i tak ;
Usuń