czwartek, 7 sierpnia 2014

Smaki Turcji: papryka faszerowana




Czas przygotowania: 65 minut

Składniki:


  • 4 średnie czerwone papryki
  • 4 łyżki oliwy
  • 230g ryżu basmati
  • 400ml wrzącej wody
  • 2 posiekane cebule (średniej wielkości)
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 400g mielonego mięsa
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki otartego majeranku (ja dałam świeży majeranek)
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz


Wykonanie:

W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić ryż i dokładnie zamieszać, aby ziarno pokryło się tłuszczem, następnie wlać wrzątek i trochę posolić. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Ryż musi całkowicie wchłonąć wodę. Pozostałą oliwę rozgrzać na dużej patelni, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażać przez ok. 5 minut. Dodać mielone mięso i smażyć, aż zmieni kolor. Następnie wsypać cynamon, sól, pieprz i majeranek. Pomidory sparzyć wodą, zdjąć skórkę, zetrzeć na grubej tarce i poddusić w osobnym garnku ok. 5 minut. Następnie pomidory dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym. Połączyć składniki i poddusić jeszcze chwilę, aby sos zgęstniał. Przygotować papryki: usunąć rdzeń i gniazda nasienne, a następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym. Do masy mięsnej dodać ugotowany ryż, każdą paprykę wypełnić farszem, przykryć wierzchołkami. Piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, aż papryka będzie miękka. Podawać natychmiast.

Uwagi:

Aby papryka nie była za bardzo spieczona, można przykryć folią aluminiową.




Faszerujemy 2014!

3 komentarze:

  1. Witaj. Może zechcesz dołączyć do naszego katalogu? Promujemy blogerów kulinarnych. Więcej informacji znajdziesz na: http://katalogsmakow.pl/strona-glowna.3.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za udział w akcji "Faszerujemy 2014!". Genialna papryka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna papryczka... z niespodzianka:P Na pewno pyszna:)

    OdpowiedzUsuń