czwartek, 14 sierpnia 2014

Deser czekoladowy z borówkami


Składniki:

4 porcje
  • 100g półsłodkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 300ml śmietany 30%
  • 250g borówek
  • 1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
Śmietanę ubić na gęstą masę. Czekoladę stopić, zdjąć z ognia, domieszać masło i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody. Wszystkie te składniki dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do miseczek i wstawić do lodówki na ok. 4 godziny (do stężenia żelatyny). Deser na końcu posypać gęsto borówkami.




Błękitne skarby lata!

5 komentarzy:

  1. Mniam pyszny deserek!! Pozdrawiamy i zapraszamy do Nas

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie wygląda wspaniale a największy minus to, że niestety borówki są sezonowym owocem. Dlatego jeśli nie mam pomysłu na deser to wystarczy że zajrzę do https://wkuchnizwedlem.wedel.pl i wtedy od razu pojawia się jakiś pomysł na wykorzystanie czekolady. Jakby nie było desery z jej udziałem zawsze są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń