Czas przygotowania: 30 minut
Składniki (4 porcje):
- 700g piersi kurczaka
- łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 1 starta mała cebula
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 250ml jogurtu greckiego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 świeży ogórek
Wykonanie:
Składniki marynaty dokładnie wymieszać z pokrojonym w kostki kurczakiem (kostki ok.3-4cm) i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc. Przygotować sos jogurtowy; czosnek połączyć z bardzo drobno pokrojonym ogórkiem bez gniazd nasiennych. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z jogurtem. Kostki kurczaka nadziać na 4 drewniane patyczki,które wcześniej przez 30 minut namoczyć w wodzie. Opiekać szaszłyki przez ok.10-15 minut na intensywnie rozgrzanej patelni grillowej (można dodać trochę oleju na patelnię) często obracając, aż mięso będzie upieczone.
Uwagi:
Podawać z ryżem i sosem jogurtowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz