piątek, 8 sierpnia 2014

Jabłkowe ciasto z miętą i tymiankiem


Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250g  masła
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • ok.1kg  jabłek
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • pół łyżeczki świeżego tymianku
  • łyżka soku z cytryny
  • skórka z połowy wyparzonej cytryny
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wymieszać składniki. Następnie dodać żółtka i szybko wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać 1-2 łyżki zimnej wody i dalej wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 1-1,5 godziny. Obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać posiekaną miętę, tymianek,skórkę z otartej cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę cukru i wymieszać razem z obranymi jabłkami. Po godzinie ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić na 2 części.Jedną część wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, posmarować ciasto białkiem i obsypać mąką(wtedy nie powstanie zakalec).Następnie na cisto wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugą częścią ciasta. Ciasto na wierzchu ponakłuwać widelcem. Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec ok. 50 minut. 
Uwagi:
Po wyciągnięciu z piekarnika można oprószyć cukrem pudrem.










Jedz polskie jabłka

3 komentarze:

  1. Pycha! Jabłko i mięta z tymiankiem - ciekawe połączenie ;)

    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię połączenie mięty i jabłka. Szrlotki w takim połączeniu jeszcze nie robiłam z chęcią wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością smakowało i bosko pachniało :)

    Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkiem w roli głównej.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń