Składniki:
1-2 porcje
- 1 cukinia średniej wielkości, starta na tarce o grubych oczkach
- 3 łyżki oliwy
- szczypta płatków chilli
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 120g spaghetti
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- sól
Startą cukinię ułożyć na czystej ściereczce i odcisnąć z nadmiaru wody. Ma dużej patelni rozgrzać oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucić cukinię i podsmażyć na średnim ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dorzucić płatki chilli i skórkę z cytryny, dusić kolejne 3 minuty. Doprawić solą i dokładnie mieszać. W międzyczasie w dużym garnku gotować al dente makaron w osolonym wrzątku. Gdy makaron jest gotowy, dokładnie go odcedzić i wrzucić na patelnię z cukiniowym sosem. Wszystko bardzo dokładnie mieszać, podgrzewając na średnim ogniu mniej więcej 30s. Podajemy natychmiast, posypane parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz