sobota, 30 sierpnia 2014

Makaron z cukinią i cytryną inspirowany przepisem Gino D'Acampo




Składniki:

1-2 porcje

  • 1 cukinia średniej wielkości, starta na tarce o grubych oczkach
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta płatków chilli
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 120g spaghetti
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • sól
Wykonanie:
Startą cukinię ułożyć na czystej ściereczce i odcisnąć z nadmiaru wody. Ma dużej patelni rozgrzać oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucić cukinię i podsmażyć na średnim ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dorzucić płatki chilli i skórkę z cytryny, dusić kolejne 3 minuty. Doprawić solą i dokładnie mieszać. W międzyczasie w dużym garnku gotować al dente makaron w osolonym wrzątku. Gdy makaron jest gotowy, dokładnie go odcedzić i wrzucić na patelnię z cukiniowym sosem. Wszystko bardzo dokładnie mieszać, podgrzewając na średnim ogniu mniej więcej 30s. Podajemy natychmiast, posypane parmezanem.



Dieta Śródziemnomorska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz