- 30 dag aronii krótko podgotowanej i odcedzonej
- 5 dużych jajek
- 120g cukru pudru
- 150g cukru pełnoziarnistego i 3 łyżki wody do karmelu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki skórki cytrynowej
- 125g mąki, przesianej
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Karmel przygotować mieszając na teflonowej patelni cukier gruboziarnisty z trzema łyżkami wody. Wstawić patelnię na średni ogień i podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.Gdy mieszanina zacznie wrzeć i lekko ściemnieje, zdjąć patelnię z kuchenki i wlać karmel na dno okrągłego naczynia do pieczenia o średnicy około 20cm. Delikatnie ułożyć na karmelu wcześniej przygotowaną aronię. Odstawić na bok. Jajka wbić do dużej miski i ubijać, by prawie podwoiły swoją objętość. Porcjami dodawać cukier puder i wciąż ubijać, aż do powstania kremowej, gęstej masy. Dodać proszek do pieczenia i skórkę cytrynową, dalej ubijać. Niewielkimi porcjami dodawać mąkę i delikatnie mieszać, by zachować wewnątrz masy jak najwięcej powietrza. Masę wyłożyć do naczynia z karmelem i aronią. Piec na środkowej szynie piekarnika 25 minut. By sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, wbić wykałaczkę. Jeśli po wyjęciu jest czysta, ciasto jest upieczone. Wyjąć ciasto z piekarnika i nożem okrawać dookoła, by oddzielić je od ścian naczynia. Założyć rękawice kuchenne. Wierzch naczynia z ciastem przykryć odwróconym półmiskiem i szybko obrócić całość, by wyłożyć ciasto. (Ostrożnie, bo karmelowy sos jest bardzo gorący.).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz