Składniki:
ciasto
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru kryształu
- 3 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kg mąki
- 1 l mleka
- 4 łyżki cukru
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 4 duże jabłka
- kasza manna
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę trzemy na tarce do jarzyn, na dużych oczkach i dodajemy do mąki. Dokładnie mieszamy składniki. Żółtka, cukier i cukier waniliowy roztrzepujemy w śmietanie. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Gotujemy budyń. Kroimy jabłka na osiem części i obtaczamy w kaszy mannie. Do formy wkładamy 1 część ciasta. Na cieście układamy jabłka i zalewamy gorącą masą budyniową. Przykrywamy drugą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 200-220 stopni przez 20-30 minut.
Pyszności ;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się ;)
UsuńCiasto z jabłkami i budyniem to zdecydowanie mój faworyt. Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuń