piątek, 19 września 2014

Kruche ciasto ze śliwkami i kaszą perłową


Kasza bardzo nietypowy dodatek do ciast, jednak sprawdza się bardzo dodrze w połączeniu z wanilią  żółtkami oraz mlekiem tworzy specyficzny krem ; na wierzchu przypieczony i chrupki,w środku bardzo wilgotny.Ciasto to jest przede wszystkim zdrowe. Kawałek tego ciasta zjadłam dzisiaj na śniadanie oczywiście z kawą.Pycha.

Składniki;
ciasto:

  • 2 szklanki zwykłej mąki (300g)
  • 1/2 szklanki cukru (100g)
  • szczypta soli
  • odrobina startej skórki z cytryny, tylko żółta część (wg uznania)
  • 1/2 szklanki masła, posiekanego na małe kawałki (125g)
  • 2 żółtka
farsz:

  • 1/2 szklanki kaszy perłowej (100g)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 1 laska wanilii lub syrop
  • 4 łyżki stołowe cukru kryształu
  • 4 żółtka
  • 500g śliwek bez pestek, pokrojonych na ćwiartki
  • 3/4 szklanki brązowego cukru (150g)
  • sok z 1/2 cytryny
  • masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy


Wykonanie:

ciasto
Wymieszaj mąkę z cukrem i solą i dodaj startą skórkę z cytryny. Przełóż na lekko oprószony mąką blat i uformuj wzgórek. Pośrodku zrób dołek i włóż do niego masło. Szybko ugniataj palcami do otrzymania ciasta o konsystencji drobnych okruchów chleba.Jeżeli ciasto będzie za suche ,można dodać odrobinę wody lub śmietany. Uformuj z niego wzgórek, zrób w środku dołek i wrzuć do niego żółtka. Ugniataj na gładką masę, po czym ulep kulę. Zawiń ją w folię do żywności i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozwałkuj ciasto i wyłóż na nim nasmarowaną masłem i oprószoną mąką blachę,

Ugotuj kaszę perłową we wrzącej, osolonej wodzie (około 40 minut), odcedź. Dodaj mleko i laskę wanilii i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. Zestaw z ognia, Dodaj cukier, a potem cały czas mieszając, pojedynczo dodawaj żółtka. Ugotuj śliwki z cukrem i sokiem z cytryny. Od czasu do czasu mieszaj; powinny być miękkie, ale nie rozpadać się. Wyłóż ciastem formę o średnicy 25 cm, po czym nałóż równomierną warstwę kaszy. Na wierzch nałóż śliwki i piecz w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez około 45 minut.





2 komentarze:

  1. Kasza mnie w tym przepisie zaintrygowała :) Perłowej jeszcze w wypiekach nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry pomysł z kaszą ;-)

    OdpowiedzUsuń