niedziela, 7 września 2014

Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej


Bardzo szybkie, smaczne i nisko kaloryczne danie, idealnie smakuje z ryżem i warzywami.

Składniki:
2-3 osoby

  • podwójny filet z piersi kurczaka                              
  • 1-1,5 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki musztardy 
  • 1,5 łyżki keczupu
  • 1 duży ząbek czosku (posiekany)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • papryka w proszku
  • kurkuma
  • szczypta curry
Wykonanie:

Myjemy mięso, następnie oczyszczamy mięso z błonek i tłuszczu. W miseczce mieszamy miód, musztardę, keczup, czosnek, oliwę i wszystkie przyprawy. Do marynaty dajemy mięso i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso smażymy na patelni grillowej z obu stron do uzyskania złotego koloru. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 10-15 minut.




Grillowanie 2014

2 komentarze:

  1. PYSZNE MIĘSKO;W SAM RAZ NA NIEDZIELNY OBIADEK...ZAPRASZAM NA MOJEGO KURCZAKA W PIETRUSZCE Z CZOSNKIEM:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/kurczak-z-grilla-z-pietruszka-i.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wypróbowałam, polecam!

    OdpowiedzUsuń