Niestety nie przepadam za wątróbką, za to uwielbiam pomidory z czosnkiem, cebulą i świeżymi ziołami. I właśnie te smaki postanowiłam ze sobą połączyć, muszę przyznać,że smak końcowy był zdumiewający. Polecam tę potrawę tym wszystkim,którzy do wątróbki są nie przekonani.
Składniki:
- 50 dag wątróbki z drobiu
- mleko
- 25 dag pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki
- 80 ml czerwonego wytrawnego wina
- sól,pieprz,
- 2 gałązki świeżego majeranku
Wątróbkę płuczemy, moczymy w mleku i pozostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę. Pomidory myjemy, pozbywamy się skórki i kroimy w cząstki. Cebulę kroimy na plasterki i smażymy. Wyjmujemy wątróbkę z mleka , oczyszczamy z błon , posypujemy mąką i smażymy z obu stron, dodajemy cebulę, czosnek , pomidory i wino oraz przyprawy. Dusimy 5 minut na małym ogniu pod przykryciem, doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami z wody .
Ja też nie lubię watróbki . Może się przekonam.
OdpowiedzUsuńMyślę że tak;
OdpowiedzUsuń