poniedziałek, 15 września 2014

Wątróbka z drobiu po hiszpańsku



Niestety nie przepadam za wątróbką, za to uwielbiam pomidory z czosnkiem, cebulą i świeżymi ziołami. I właśnie te smaki postanowiłam ze sobą połączyć, muszę przyznać,że smak końcowy był zdumiewający. Polecam tę potrawę tym wszystkim,którzy do wątróbki są nie przekonani.

Składniki:

  • 50 dag wątróbki z drobiu
  • mleko
  • 25 dag pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 80 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól,pieprz,
  • 2 gałązki świeżego majeranku
Wykonanie:
Wątróbkę płuczemy, moczymy w mleku i pozostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę. Pomidory myjemy, pozbywamy się skórki i kroimy w cząstki. Cebulę kroimy na plasterki i smażymy. Wyjmujemy wątróbkę z mleka , oczyszczamy z błon , posypujemy mąką i smażymy z obu stron, dodajemy cebulę, czosnek , pomidory i wino oraz przyprawy. Dusimy 5 minut na małym ogniu pod przykryciem, doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami z wody .

2 komentarze: