niedziela, 14 września 2014

Rosti buraczane z wędzonym łososiem i kremem chrzanowym



Jetem wielkim miłośnikiem buraków, lubię połączenie słodkiego z kwaśnym. Ten sposób ich przygotowania doskonale pasuje do wędzonego łososia. Rosti te aby były smaczne muszą być dobrze dosmażone i dzięki temu chrupiące. 

Składniki:

  • 2 ziemniaki (łącznie około 450g)
  • 1 burak, obrany i starty na tarce z grubymi oczkami
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 5 łyżek oliwy
  • 4 plastry wysokiej jakości wędzonego łososia
  • 1 jajko
  • 1 limonka, pokrojona w 4 łódeczki
na krem chrzanowy

  • 100g sera mascarpone
  • sok z 1/4 limonki
  • 2 łyżki startego chrzanu ze śmietaną
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeży koperek, do dekoracji
Wykonanie:
Ziemniaki wrzucamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy mniej więcej 12 minut, następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki i ścieramy do dużej  do dużej miski. Dorzucamy startego buraka, jajko, wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem; dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na cztery części i formujemy z nich placki. Wkładamy do lodówki na 40-60 minut. W tym czasie w misce łączymy ser mascarpone z sokiem z limonki i z chrzanem. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Na gorącym tłuszczu smażymy rosti mniej więcej 5 minut z każdej strony, by były zrumienione i chrupiące. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Gorące rosti wykładamy na talerze, na każdym z nich układamy kawałek wędzonego łososia i łyżkę kremu chrzanowego. Porcje dekorujemy świeżym koperkiem. Obok kładziemy łódeczki z limonki i natychmiast podajemy.



1 komentarz: