Po dzisiejszym wypadzie do naszego lokalnego rynku warzywno-owocowego wróciłam obładowana malinami(podobno z ekologicznej plantacji).Pierwsza myśl, jaka przyszła mi do głowy, to ciasto mocno czekoladowe z malinami. Ciasto które udało mi się upiec jest po prostu obłędne (właśnie na takie miałam ochotę); wilgotne i rozpływa się w ustach .Jeżeli lubicie ciasta mocno czekoladowe, to to ciasto szczerze polecam. Ciasto polałam polewą czekoladową, co jeszcze bardziej wzmocniło smak czekoladowego ciasta.
Składniki:
15 dkg mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dkg cukru
10 dkg czekolady gorzkiej
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki kakao
1 jajko
1/ 2 szklanki wody
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 szklanka malin
Wykonanie:
Masło z cukrem podgrzewamy, dodajemy kakao, wodę , kawę .Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia wszystkich składników . Następnie odstawiamy do ostudzenia . Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy olejek waniliowy , jajko lekko zmiksować , następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy ok 60 sek. Masę przelewamy do tortownicy 24 cm. śr. Na masę wykładamy gęsto maliny.
Piec około 35-40 minut w temp. 170 st.
Wychłodzone ciasto polałam polewą czekoladową .
Polewa czekoladowa:
- 1/2 masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
Robię podobne ciasto . To ciasto jest pyszne.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam;
UsuńCiekawe czy zamiast malin mogą być inne owoce?
OdpowiedzUsuńoczywiście! np. wiśnie lub borówki ;)
Usuń