niedziela, 21 września 2014

Piersi z kurczaka w aromatycznym sosie




Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • łyżeczka przyprawy do drobiu

Sos:

  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • szklanka śmietany kremówki


Wykonanie:

Opłukane, osuszone piersi z kurczaka nacieramy dość obficie przyprawą do drobiu z mieszaną z dużą szczyptą soli i pieprzu  i odkładamy na 10 minut w chłodne miejsce.
Przygotowujemy sos: śmietanę lekko ubijamy z sokiem z cytryny, dodajemy miód, sok z jabłek i imbir. Na niewielkiej ilości oliwy smażymy porcje z kurczaka, rumieniąc z obu stron. Układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy pozostałym ze smażenia tłuszczem, zalewamy sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 150 st.). Wyjmujemy, gdy wierzch się lekko zarumieni a boki będą odstawały od formy. Podajemy z ziemniakami puree lub chrupiącymi frytkami.







3 komentarze: