Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- łyżeczka przyprawy do drobiu
Sos:
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 3 łyżki płynnego miodu
- płaska łyżeczka mielonego imbiru
- szklanka śmietany kremówki
Wykonanie:
Opłukane, osuszone piersi z kurczaka nacieramy dość obficie przyprawą do drobiu z mieszaną z dużą szczyptą soli i pieprzu i odkładamy na 10 minut w chłodne miejsce.
Przygotowujemy sos: śmietanę lekko ubijamy z sokiem z cytryny, dodajemy miód, sok z jabłek i imbir. Na niewielkiej ilości oliwy smażymy porcje z kurczaka, rumieniąc z obu stron. Układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy pozostałym ze smażenia tłuszczem, zalewamy sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 150 st.). Wyjmujemy, gdy wierzch się lekko zarumieni a boki będą odstawały od formy. Podajemy z ziemniakami puree lub chrupiącymi frytkami.
Bardzo fajny pomysł na obiadek.
OdpowiedzUsuńPyszne mięsko!
OdpowiedzUsuńpodobają mi się te frytki;
OdpowiedzUsuń