czwartek, 18 września 2014

Pieczone ziemniaki z tzatzikami

Ziemniaki o tej porze roku są najsmaczniejsze. Pod skórką maja najwięcej witamin i intensywny smak więc szorujemy ziemniaki szczotką i do pieca . 

Składniki:
  • 4 duże ziemniaki do pieczenia
  • zielony ogórek
  • duże opakowanie jogurtu typu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej mięty
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

Ziemniaki szorujemy, nakłuwamy kilka razy widelcem i owijamy folią aluminiową. Wstawiamy je do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na godzinę. Ogórka kroimy wzdłuż, usuwamy łyżeczką nasiona. Bardzo drobno kroimy, dodajemy dużą szczyptę soli i odstawiamy w miseczce na pół godziny. Odlewamy pozostał sok i dobrze odsączamy pokrojone ogórki. Mieszamy go z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dobrze posiekaną miętą. Wstawiamy do lodówki na 20 minut. Podajemy gorące ziemniaki z masłem i tzatzikami.





1 komentarz: