Składniki:
ciasto na pizzę
- 1 kg mąki
- 30g drożdży
- 1 łyżka soli
- 0,5 szklanki wody
- 2-3 łyżki oliwy extra vergine, wedle uznania
- 5 pomidorów
- bazylia
- oregano
- sól
farsz
- 1 średnia cebulka
- 200g sera mozzarella
- 150g sera salami
Wykonanie:
ciasto
W niewielkiej ilości wody rozpuścić drożdże i zostawić je do wyrośnięcia, na około 15 minut. Będą gotowe do dalszego użycia, gdy na wierzchu utworzy się piana. Wysypać mąkę na stolnicę w formie małego stożka i po uprzednim dodaniu drożdży i soli ugniatać ciasto, aż uzyska się jednolitą masę i zaczną tworzyć się bąbelki. Zawinąć ciasto w czystą ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia.
sos
Pomidory obrać ze skórki, lekko poddusić i następnie zmiksować blenderem, tak żeby pozostały kawałki pomidorów. Dodać oregano, bazylię, suszoną lub świeżą.
Ciasto rozwałkować na około 1 cm. Wyłożyć na posypaną mąką blachę. Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy i pokrojoną w talarki cebulkę. Posypać serem mozzarella i serem typu salami. Piec ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Upieczoną pizzę posypać listkami bazylii.
Uwielbiam pizzę, ta wygląda pysznie, zapraszam do mnie na wersję meksykańską:)
OdpowiedzUsuń