środa, 6 sierpnia 2014

Letnie ciasto z jeżynami


Czas wykonania: 50 minut

Składniki:
  • 300g jeżyn
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru
  • 150g masła
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka octu
  • cukier puder

Wykonanie: 

W mikserze utrzeć masło ze szklanką cukru na jednolitą masę.Następnie dodać po kolei w odstępie 10s jajka, na końcu dodać żółtko.Dodać wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Ubić króciutko i na końcu dodać mleko, nadal miksując. Do zmiksowanej, puszystej masy dodać kaszę mannę i wlać ocet. Tortownicę ok.25 cm średnicy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na to wyłożyć ubitą masę i położyć gęsto jeżyny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok.40-45 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.



Jeżyny 2014

2 komentarze:

  1. Wyglada smakowicie! A może porzeczki zamiast jarzyn? Uwielbiam i te czarne, i czerwone!

    www.allnnothing.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry pomysł, następnym razem zrobię z porzeczkami .

    OdpowiedzUsuń