Czas wykonania: 50 minut
Składniki:
- 300g jeżyn
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 1 szklanka cukru
- 150g masła
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka octu
- cukier puder
Wykonanie:
W mikserze utrzeć masło ze szklanką cukru na jednolitą masę.Następnie dodać po kolei w odstępie 10s jajka, na końcu dodać żółtko.Dodać wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Ubić króciutko i na końcu dodać mleko, nadal miksując. Do zmiksowanej, puszystej masy dodać kaszę mannę i wlać ocet. Tortownicę ok.25 cm średnicy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na to wyłożyć ubitą masę i położyć gęsto jeżyny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok.40-45 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Wyglada smakowicie! A może porzeczki zamiast jarzyn? Uwielbiam i te czarne, i czerwone!
OdpowiedzUsuńwww.allnnothing.com
Dobry pomysł, następnym razem zrobię z porzeczkami .
OdpowiedzUsuń