środa, 13 sierpnia 2014

Bliny z sałatką warzywną



Składniki:
3-4 porcje

ciasto:

  • 350g mąki
  • 1 bardzo duży,ugotowany ziemniak
  • 35g drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • sól
  • szczypta cukru
  • olej
sałatka:

  • cukinia
  • ogórek
  • pomidor
  • czerwona papryka
  • natka pietruszki
  • koperek
  • ser typu mozzarella
  • sok z cytryny
Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć i wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać sól i szczyptę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodać przesianą mąkę, zmielone ziemniaki, sól i łyżkę oleju. Wyrobić bardzo dokładnie ciasto. Następnie odstawić je w ciepłym miejscu na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozłożyć i rozwałkować do grubości około 1-1,5 cm. Następnie szklanką wydzielić porcje( tak jak na pierogi). Wydzielone porcje smażyć na bardzo rozgrzanym oleju. Warzywa na sałatkę bardzo drobno pokroić, dodać sok z cytryny, natkę pietruszki, koperek i łyżkę oleju. Na upieczone bliny nałożyć warzywa i posypać serem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz