piątek, 15 sierpnia 2014

Placki ryżowo-warzywne



Składniki:
4 porcje

  • 300g ryżu (ja dałam jaśminowy)
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona papryka
  • pęczek cebulki dymki (głównie białe części)
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • szczypta chilli
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 kostka rosołowa (najlepiej ekologiczna)
Wykonanie:

2 szklanki wody zagotować z kostką bulionową. Wrzucić ryż, ugotować na sypko, odsączyć. Do rondla wlać 3 łyżki oleju i do zimnego oleju wrzucić posiekany czosnek. Smażyć 1 minutę. Następnie do czosnku dodać drobno pokrojoną paprykę( bez gniazd nasiennych) oraz pokrojoną dymkę. Lekko posolić, smażyć ok.2 minut, stale mieszając. Podsmażone składniki dodać do ryżu i wymieszać. Dodać żółtka, jajko, curry, pietruszkę, koperek, chilli oraz łyżeczkę papryki w proszku. Wsypać 2 łyżki mąki i jeszcze raz wymieszać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Łyżką układać placuszki na rozgrzanej patelni. Smażyć z obu stron na rumiano. Placuszki podawać gorące.

Uwagi:

Jeżeli w trakcie smażenia placki będą się rozpadać, dodatkowo dodać łyżkę mąki do masy ryżowej.






4 komentarze:

  1. Pięknie złociutkie-zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że posmakują tak jak mnie;

      Usuń
  2. Przepis do wykorzystania, ale w formie burgerów. ;)

    OdpowiedzUsuń