poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Smaki Turcji: Kotleciki rybne



Czas przygotowania: ok.45 minut

Składniki:
4-6 porcji

  • 800g filetów z białej ryby bez skóry i ości
  • 3 łyżki posiekanej cebulki dymki
  • 1 łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego, świeżego koperku
  • połowa namoczonej bułki pszennej w mleku (moczyć ok. pół godziny)
  • 1 jajo
  • sól, pieprz
  • mąka lub bułka tarta do obtoczenia
  • olej
  • cytryna
Wykonanie:

Filety zmielić w maszynce do mięsa, dorzucić cebulkę, koperek, pietruszkę i również zmielić. Do zmielonej masy dodać jajko, odciśniętą z mleka bułkę, doprawić do smaku 1 łyżeczką soli i pieprzem. Wyrobić, aby powstałą zwarta masa. Zwilżonymi dłońmi formować małe kotleciki, następnie chłodzić w lodówce przez około 30 minut. Mąkę lub bułkę tartą wysypać na talerz i obtoczyć w niej kotleciki. Rozgrzać olej i ułożyć na patelni kotleciki. Smażyć około 8 sekund, obracając aż równomiernie się zrumienią. Podawać z ćwiartkami cytryny.






2 komentarze: