środa, 20 sierpnia 2014

Pizza z pomidorami i cebulką




Składniki:

ciasto na pizzę

  • 1 kg mąki
  • 30g drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 0,5 szklanki wody
  • 2-3 łyżki oliwy extra vergine, wedle uznania
sos

  • 5 pomidorów
  • bazylia
  • oregano
  • sól

farsz

  • 1 średnia cebulka
  • 200g sera mozzarella
  • 150g sera salami

Wykonanie:
ciasto
W niewielkiej ilości wody rozpuścić drożdże i zostawić je do wyrośnięcia, na około 15 minut. Będą gotowe do dalszego użycia, gdy na wierzchu utworzy się piana. Wysypać mąkę na stolnicę w formie małego stożka i po uprzednim dodaniu drożdży i soli ugniatać ciasto, aż uzyska się jednolitą masę i zaczną tworzyć się bąbelki. Zawinąć ciasto w czystą ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia.

sos
Pomidory obrać ze skórki, lekko poddusić i następnie zmiksować blenderem, tak żeby pozostały kawałki pomidorów. Dodać oregano, bazylię, suszoną lub świeżą.

Ciasto rozwałkować na około 1 cm. Wyłożyć na posypaną mąką blachę. Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy i pokrojoną w talarki cebulkę. Posypać serem mozzarella i serem typu salami. Piec ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Upieczoną pizzę posypać listkami bazylii.




1 komentarz:

  1. Uwielbiam pizzę, ta wygląda pysznie, zapraszam do mnie na wersję meksykańską:)

    OdpowiedzUsuń