niedziela, 10 sierpnia 2014

Smaki Turcji: szaszłyki z kurczaka z sosem jogurtowym




Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (4 porcje):

  • 700g piersi kurczaka
marynata:

  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 1 starta mała cebula
  • sól i świeżo zmielony pieprz
sos jogurtowy:

  • 250ml jogurtu greckiego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 świeży ogórek 

Wykonanie:

Składniki marynaty dokładnie wymieszać z pokrojonym w kostki kurczakiem (kostki ok.3-4cm) i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc. Przygotować sos jogurtowy; czosnek połączyć z bardzo drobno pokrojonym ogórkiem bez gniazd nasiennych. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z jogurtem. Kostki kurczaka nadziać na 4 drewniane patyczki,które wcześniej przez 30 minut namoczyć w wodzie. Opiekać szaszłyki przez ok.10-15 minut na intensywnie rozgrzanej patelni grillowej (można dodać trochę oleju na patelnię) często obracając, aż mięso będzie upieczone.

Uwagi:
Podawać z ryżem i sosem jogurtowym.







Grillowanie 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz