Bardzo proste ciasto ze śliwkami,zawsze się udaje,wychodzi bardzo puszyste i bardzo smaczne. Można użyć też innych owoców.
Czas wykonania wraz z pieczeniem: ok. 60 minut
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- pół kostki masła
- pół kostki margaryny
- 4 jaja
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
- pół kilograma śliwek
Margarynę i masło utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać mąkę,proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do formy. Ciasto musi być gęste. Śliwki przekroić na pół,wyjąć pestki i poukładać na cieście. Piec w temperaturze 180°C około 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Do pieczenia użyłam tortownicy o średnicy 24cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz