piątek, 25 lipca 2014

Ciasto ze śliwkami



 
Bardzo proste ciasto ze śliwkami,zawsze się udaje,wychodzi bardzo puszyste i bardzo smaczne. Można użyć też innych owoców.

   Czas wykonania wraz z pieczeniem: ok. 60 minut

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • pół kostki masła
  • pół kostki margaryny
  • 4 jaja
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 
  • pół kilograma śliwek
Wykonanie:

    Margarynę i masło utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać mąkę,proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do formy. Ciasto musi być gęste. Śliwki przekroić na pół,wyjąć pestki i poukładać na cieście. Piec w temperaturze 180°C około 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

Do pieczenia użyłam tortownicy o średnicy 24cm.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz