wtorek, 29 lipca 2014

Filety z piersi kurczaka z awokado i orzeszkami ziemnymi


Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 100g prażonych, grubo posiekanych orzeszków ziemnych
  • 2 awokado
na sos

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki octu z wina
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki drobno posiekanych ziół (szczypiorek, koperek)
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

Kurczaka opłukać, polać cytryną, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem i odstawić na 2 godziny do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki piersi obsuszyć, rozgrzać olej i smażyć filety z obu stron przez około 15 minut. Na suchą patelnię wrzucić posiekane orzeszki i prażyć przez około 8 minut. Składniki na sos wymieszać, awokado pokroić na plastry i polać je wcześniej przygotowanym sosem. Obok przygotowanego awokado położyć wysmażoną pierś z kurczaka i posypać orzeszkami.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz