czwartek, 24 lipca 2014

Pierś z kurczaka z sosem porowo-śmietanowym


Czas przygotowania: ok.40 minut

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2 pory średniej wielkości
  • 1 szalotka
  • 250ml białego wina (ewentualnie bulion)
  • 250ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 100g masła
Wykonanie:

   Umyte piersi z kurczaka oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pory i szalotkę pokroić cieniutko i blanszować około 2 minut we wrzącej wodzie. Masło roztopić, przysmażyć filety z kurczaka razem z szalotką i porami na kolor złotobrązowy. Mięso wyjąć wraz z porami i trzymać w cieple. Pozostały sos ze smażenia rozprowadzić z białym winem lub bulionem,dodać śmietankę i odparować do pożądanej konsystencji. Dodać pory i kilka minut podgotować razem. Na końcu duszenia dodać szczypiorek.

Uwagi:
  Polecam podawać filety te z ryżem i warzywami.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz