piątek, 25 lipca 2014

Smaki Grecji: zupa pomidorowa z jogurtem


Bardzo delikatna w smaku, idealna na letnie obiady.

Czas przygotowania: ok.25 minut

Składniki (4 porcje):

  • 5 pomidorów średniej wielkości
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 grubo posiekana cebula średniej wielkości
  • 300ml bulionu
  • 1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku lub oregano lub bazylii (ja dałam oregano)
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • 200ml jogurtu greckiego
Wykonanie:

Do miski grubo zetrzeć pomidory, wcześniej usuwając skórkę. W garnku podgrzać oliwę,dodać czosnek, cebulę i dusić ok. 5 minut. Następnie dodajemy pomidory, dusimy razem z cebulą i czosnkiem kolejne 5 minut. Do pomidorów wlewamy bulion, wsypujemy wedle uznania oregano,tymianek lub bazylię oraz sól, pieprz i cynamon. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok.12 minut. Zupę lekko przestudzić i zmiksować blenderem i dodać jogurt.

Danie możemy podawać na ciepło, wtedy lekko zupę podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania, ponieważ może się zwarzyć.

Uwagi:
Jeśli zupę podajemy na zimno, należy ją ostudzić i wstawić do lodówki na 3 godziny.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz