poniedziałek, 28 lipca 2014

Smaki Grecji: pieczony kurczak z cytryną




 Czas przygotowania: 50-60 minut

Składniki:
  • 4 nóżki z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 2 cytryny
Wykonanie:

Kurczaka włożyć do miski z marynatą, na którą składają się: sok z cytryn, oliwę, czosnek (rozgnieciony), sól, pieprz oraz majeranek. Marynować w lodówce około 4 godzin. Rozgrzać piekarnik do temp. około 180-200 stopni, nóżki ułożyć na blasze, piec ok. 60 min, odwracając i smarując marynatą, aż kurczak będzie miękki. Podawać gorącego kurczaka przybranego skórką z cytryny i pokropić resztą marynaty z pieczenia.

Uwagi:

Chcąc sprawdzić, czy kurczak jest upieczony, nakłuć szpikulcem część udka. Jeśli wypływający sok jest przejrzysty, kurczak jest gotowy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz