Składniki:
- 4 nóżki z kurczaka
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 3 gałązki świeżego majeranku
- sól
- pieprz
- 2 cytryny
Kurczaka włożyć do miski z marynatą, na którą składają się: sok z cytryn, oliwę, czosnek (rozgnieciony), sól, pieprz oraz majeranek. Marynować w lodówce około 4 godzin. Rozgrzać piekarnik do temp. około 180-200 stopni, nóżki ułożyć na blasze, piec ok. 60 min, odwracając i smarując marynatą, aż kurczak będzie miękki. Podawać gorącego kurczaka przybranego skórką z cytryny i pokropić resztą marynaty z pieczenia.
Uwagi:
Chcąc sprawdzić, czy kurczak jest upieczony, nakłuć szpikulcem część udka. Jeśli wypływający sok jest przejrzysty, kurczak jest gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz